top of page
Search

Základné druhy ťažných zariadení – aké sú medzi nimi rozdiely?

Updated: Feb 18, 2022

Rozmýšľate nad dodatočnou montážou ťažného zariadenia na vaše vozidlo? Na výber máte niekoľko možností. K dispozícii sú rôzne typy ťažných zariadení, ktoré sa líšia najmä spôsobom uchytenia na vozidlo. Ako ich rozlíšiť a ktoré bude najvhodnejšie pre vás?


V prvom rade je dôležité poznamenať, že ťažné zariadenie sa vždy vyberá na základe modelu automobilu. Jednotlivé autá sa líšia podporovanými spôsobmi uchytenia ťažného zariadenia, od čoho sa následne odvíjajú aj jeho možné parametre. Pri vyhľadávaní ťažných zariadení v našej ponuke si viete jednoducho zakliknúť značku, model a ročník vášho auta, na základe čoho sa vám zobrazia všetky produkty, ktoré sú s daným vozidlom kompatibilné.

Pevné verzus odnímateľné ťažné zariadenie

Ťažné zariadenia sa delia na pevné a odnímateľné. To, ktorý typ si vyberiete, je už len na vás. Oba majú svoje výhody, ale aj nevýhody.

Pevné ťažné zariadenie

V tomto prípade je guľa pevne primontovaná ku konštrukcii ťažného zariadenia. Obvykle je uchytená prostredníctvom skrutiek, s ktorými však vy ako používateľ nemanipulujete. Pevné ťažné zariadenie máte na aute neustále, čo môže mierne narúšať jeho estetiku. Benefitom je však bezpečnosť, napríklad, na parkoviskách. Ak iný nepozorný vodič jemne narazí zozadu do vášho auta, „odnesie“ si to ťažné zariadenie. To má mimoriadne pevnú konštrukciu, takže obvykle sa mu nič nestane a nárazník vášho auta zostane nepoškodený. Takýmto spôsobom dokáže ťažné zariadenie ochrániť zadok vášho auta aj pri cúvaní.

Pevné ťažné zariadenie je vhodné najmä pre ľudí, ktorí ho využívajú aktívne. Ak pravidelne ťaháte vozík, prípade máte veľmi často na aute namontovaný nosič na bicykle, pevné ťažné zariadenie oceníte. Totižto, nemusíte ho neustále montovať.

Odnímateľné ťažné zariadenie

Ako už napovedá jeho názov, odnímateľné ťažné zariadenie môžete jednoducho z auta odmontovať. Samozrejme, základná konštrukcia ťažného zariadenia stále zostáva na vozidle, odnímateľná je len guľa. Toto riešenie je vhodné pre ľudí, ktorí ťažné zariadenie využívajú len sporadicky. Ak ho nepotrebujete, guľa je demontovaná a nijako nenarúša vzhľad vášho auta. Naopak, keď ho potrebujete, za pár sekúnd ho namontujete a môžete ťahať príves alebo inštalovať na neho nosič bicyklov.

Pozor na zákonné povinnosti! Ak máte na aute namontované odnímateľné ťažné zariadenie, pokiaľ ho nepoužívate, zo zákona ho musíte mať demontované. V opačnom prípade vám hrozí pokuta.

Pri odnímateľnom ťažnom zariadení tak prichádzate o bezpečnostný benefit v podobe ochrany zadnej časti auta. Nevýhodou môže byť aj postupná degradácia nosnej konštrukcie. Lacné nekvalitné ťažné zariadenie zvykne pomerne rýchlo hrdzavieť. Ak ho dlhšie nepoužívate a napadne ho korózia, môže sa stať, že montáž gule bude náročná, až nemožná. Preto pri kúpe odnímateľného ťažného zariadenia dbajte na kvalitu a voľte značkové produkty od overených výrobcov!

Druhy odnímateľných ťažných zariadení

V prípade odnímateľných ťažných zariadení si môžete vyberať nielen na základe výrobcu, ale aj spôsobu uchytenia na auto. Na zaistenie gule v ťažnom zariadení sa využívajú rôzne mechanizmy. Najčastejším je bajonetový spôsob uchytenia, ktorý umožňuje rýchlu montáž a demontáž bez akéhokoľvek náradia. Zároveň sa vyznačuje veľmi dobrou pevnosťou a odolnosťou.

Ťažné zariadenie s horizontálnym čapom

Tento druh ťažného zariadenia na aute vidíte, aj keď guľa nie je namontovaná. Konštrukcia, na ktorú sa uchycuje guľa, vyčnieva zo spodnej časti vozidla. Guľa sa do tejto konštrukcie horizontálne nasunie a zabezpečí príslušnou poistkou, najčastejšie bajonetovým mechanizmom.

Ťažné zariadenie s vertikálnym čapom

Benefitom vertikálneho čapu je skutočnosť, že ťažné zariadenie nijako nenaruší vzhľad vášho vozidla. Keď guľa nie je namontovaná, konštrukciu ťažného zariadenia na aute prakticky nevidíte, keďže je ukrytá za zadným nárazníkom. Guľa sa v tomto prípade montuje vertikálnym nasunutím do príslušného držiaku.

Hľadáte aj vy to najlepšie ťažné zariadenie pre vaše auto? Prezrite si našu širokú ponuku kvalitných ťažných zariadení od najznámejších výrobcov a vyberte si typ, ktorý bude najvhodnejší pre vás!


© B.A.S. Slovakia s.r.o.
bottom of page