top of page
Search

Ako pripraviť auto na zimu? 5 vecí, ktoré vám uľahčia život

Updated: Feb 18, 2022

Zima sa nezadržateľne blíži a spolu s ňou aj šmykľavé zasnežené cesty. V takýchto podmienkach dostáva zabrať nielen vaše auto, ale isté povinnosti pribúdajú aj vám. Avšak, existuje hneď niekoľko spôsobov, ako zimné jazdenie spraviť pohodlnejším a jednoduchším. V nasledujúcich riadkoch vám prinášame praktické tipy, ktoré sa oplatí vyskúšať!



Základom pre bezpečné zimné jazdenie sú správne pneumatiky. Zákon stanovuje, že musia mať minimálnu výšku dezénu na úrovni 3 mm. Avšak, aby boli jazdy po snehu a zľadovatenej vozovke naozaj bezpečné, dezén by mal mať výšku aspoň 4 milimetre. Pred tým, ako zimné gumy obujete na auto, všimnite si ich rok výroby. Pokiaľ sú staršie ako 5 rokov, podľa odborníkov by ste ich mali vymeniť za nové. A to aj v prípade, že ešte majú dostatok dezénu.

Keď už máte auto prezuté, môžete začať uvažovať o praktických doplnkoch. Za zváženie stoja najmä nasledovné.

1. Zimné clony na masku chladiča

Počas zimy sa motor auta prirodzene zohrieva pomalšie. To má dva negatívne dopady. Po prvé, oveľa neskôr sa naplno rozbehne kúrenie. Prvých viac ako 10 minút vám tak môže byť za volantom zima, čo nie je príjemné. Najmä, pokiaľ je ráno treskúca zima, vy ste práve vstali a máte omrznuté ruky. Po druhé, motor neskôr dosiahne svoju správnu prevádzkovú teplotu. Pokiaľ je príliš studený, viac sa opotrebúva v dôsledku hustého oleja.

Na tento problém našťastie existuje jednoduché riešenie – zimná clona na masku. Vďaka nej motor nebude „dýchať“ tak studený vzduch a zohreje sa neporovnateľne rýchlejšie. Zároveň, do masky sa nedostane sneh a ľad, takže nehrozí poškodenie chladiča či iných komponentov. Kvalitné zimné clony na masku nájdete aj v našej ponuke.

2. Kryt prednej kapoty

Neoddeliteľnou súčasťou zimných ciest je aj posypový materiál, ktorý spravidla tvoria malé ostré kamienky. Tie majú tendenciu odlietavať od kolies iných vozidiel, v dôsledku čoho ľahko poškodia vaše auto. Zabrať dostáva najmä predná časť – kapota a čelné sklo. Kamienky spravia na povrchu kapoty malé dierky, ktoré prerazia aj vrstvu protikoróznej ochrany. Dôjde tak k odhaleniu čistého kovu, ktorý začne rýchlo hrdzavieť.

Aby ste predišli nepekným hrdzavým bodkám na prednej kapote, počas zimy sa oplatí na auto namontovať kryt prednej kapoty. Jedná sa o plastový diel, ktorý zabráni odlietavajúcim kamienkom poškodiť kapotu. Zohnať ho viete za pár eur.

3. Lapače nečistôt

Na prvý pohľad jednoduchý malý plast, v skutočnosti veľký pomocník. Lapač nečistôt sa montuje za predné, no najmä za zadné kolesá. Slúži na to, aby sa kamienky v spojení so snehom a posypovou soľou nedostávali na karosériu auta. Vaše vozidlo tak nielenže bude čistejšie, ale lapače zároveň prispejú k ochrane laku pred odlietavajúcimi kamienkami a korozívnymi účinkami posypovej soli. Zakúpiť si môžete buď univerzálne lapače nečistôt, alebo presné lapače nečistôt, ktoré sú určené pre konkrétny model automobilu.

4. Snehové reťaze

Nezáleží na tom, aký pohon má váš automobil. Pokiaľ sa dostanete do strmého zasneženého kopca, dezén pneumatík častokrát neodkáže preniesť krútiaci moment na cestu. To znamená, že sa možno nedostanete do lyžiarskeho strediska, prípadne na vašu chatu. A to aj v prípade, že máte auto s pohonom všetkých 4 kolies.

Práve preto sa oplatí v kufri pre istotu nosiť snehové reťaze. Ich nasadenie na kolesá je rýchle, pokiaľ máte trochu praxe, zvládnete to za pár minút. A následne sa už oveľa jednoduchšie dostanete aj na strmšie kopce. Kvalitné snehové reťaze sú skvelým pomocníkom aj v prípade, že vyjdete mimo spevnenej cesty a zapadnete. Umožnia vám oveľa jednoduchšie vyhrabať auto z problému a pokračovať ďalej v ceste.

5. Nosič alebo box

Do zimnej výbavy auta sa rozhodne oplatí zaradiť aj vhodné zariadenie na prepravu väčších vecí. Či už lyží, sánok, snowboardov, bežiek, lopát, alebo akejkoľvek inej výbavy. Vyberať si môžete z viacerých riešení. Najobľúbenejšou voľbou sú strešné boxy, ktoré sú dostupné v mnohých rozmeroch. Ľahko tak nájdete model, ktorý dokonale zladíte s vašimi potrebami.

Pokiaľ máte na svojom vozidle ťažné zariadenie, dobrou alternatívou môže byť box, ktorý sa montuje na guľu. Jeho benefitom je skutočnosť, že takmer nijako neovplyvní aerodynamiku auta. A v neposlednom rade si viete zaobstarať aj klasické strešné nosiče lyží, ktoré sú cenovo dostupné a kompaktné.

Pokiaľ vám čokoľvek z praktickej zimnej výbavy chýba, stačí zavítať do našej širokej ponuky doplnkov, z ktorej si vyberiete. Tak spríjemnite si zimné jazdenie aj vy!


©B.A.S.Slovakia s.r.o.

bottom of page