top of page
Search

Porovnanie nosičov bicyklov – ktorý typ bude ideálny pre vás?

Updated: Feb 18, 2022

Pokiaľ radi bicyklujete, určite sa neraz stretnete so situáciou, že zaujímavé trasy sú príliš ďaleko od vášho obydlia. Aby ste sa k nim dostali, musíte naložiť bicykle do vlaku, autobusu či auta a dopraviť sa k nim. Práve posledná spomínaná možnosť je najjednoduchšia a najkomfortnejšia. Avšak, potrebovať budete dobrý nosič na bicykle. V aktuálnej dobe si viete vyberať medzi 3 konštrukčnými riešeniami nosičov, ktoré sa líšia spôsobom montáže a svojimi parametrami.



Nosiče bicyklov na auto zaisťujú maximálnu možnú bezpečnosť pri preprave. Pokiaľ ste niekedy viezli bicykel v aute, určite viete, aké nepríjemnosti sú s tým spojené. Nielenže prídete prakticky o celý batožinový priestor a často aj zadné sedadlá, naviac riskujete poškodenie plastov alebo čalúnenia interiéru. Nehovoriac o prípadných krízových situáciách na ceste, pri ktorých vás dokáže bicykel v aute vážne zraniť.

Moderné nosiče bicyklov na auto vám ušetria priestor v interiéri a spravia cestovanie bezpečným. Dobre poslúžia aj pri dlhých trasách. Bicykel si môžete so sebou pokojne zobrať aj na dovolenku do Chorvátska bez toho, aby ste boli po ceste akokoľvek limitovaní. Otázka však znie – ktorý typ nosiča bude najlepší pre vás? Porovnali sme 3 najpoužívanejšie druhy, ktoré zoženiete aj v našom e-shope.

Nosič bicyklov na kufrové dvere

Toto riešenie sa v aktuálnej dobe teší pomerne veľkej obľube, avšak spojené je aj s niekoľkými negatívami. Nosič bicyklov na kufrové dvere nevyžaduje žiadne ťažné zariadenie či iné úpravy na aute. O veko batožinového priestoru sa uchytí prostredníctvom špeciálnych popruhov a karabín, ktoré ho pevne zaistia na jeho miesto.

Nosiče bicyklov na kufrové dvere sú obvykle dimenzované maximálne na 3 bicykle. Treba mať na pamäti, že vzhľadom na svoju konštrukciu nie sú vhodné pre všetky autá. Je možné, že na vaše konkrétne vozidlo si takýto druh nosiča nebudete vedieť vôbec namontovať. Pred kúpou si preto vždy preverte kompatibilitu daného modelu s vaším autom. K nevýhodám patrí skutočnosť, že kvôli nosiču nebudete môcť otvárať kufor.


Praktický tip – pri kúpe nosiča na zadné dvere auta dbajte na kvalitu. Lacné modely majú často vetchú konštrukciu a hrozí pri nich riziko poškodenia laku. V našom e-shope nájdete kvalitné nosiče na kufrové dvere od overeného výrobcu Modula. Tie vás potešia svojou pevnosťou a mnohými bezpečnostnými prvkami.

Nosič bicyklov na ťažné zariadenie

Hoci tento druh nosiča vyžaduje, aby ste na svojom aute mali inštalované ťažné zariadenie, pre väčšinu používateľov bude najvýhodnejším riešením. Nosiče bicyklov na ťažné zariadenie môžu byť konštruované až na 4 bicykle. Vhodné sú tak aj pre ľudí, ktorí obľubujú cyklistické výlety s celou rodinou alebo partiou kamarátov. Na rozdiel od nosičov na kufrové dvere, v tomto prípade neprichádzate o možnosť otvárať kufor. Väčšina nosičov sa dá jednoducho sklopiť aj s naloženými bicyklami, vďaka čomu bez problémov otvoríte veko batožinového priestoru.

Nosič bicyklov na ťažné zariadenie narúša aerodynamiku a jazdné vlastnosti auta len v minimálnej miere, preto je vhodný aj na dlhšie trasy. Naopak, potenciálnou nevýhodou je skutočnosť, že pri jazde po mokrých cestách sa bicykle pomerne rýchlo zašpinia od vody striekajúcej zo zadných kolies auta.

Nosič a kvalitné ťažné zariadenie – na prepravu bicyklov myslite už pri montáži ťažného zariadenia na vaše auto. Vyberte si verziu, ktorá má čo najvyššiu nosnosť vo zvislom smere. Budete tak môcť na nosiči prepravovať aj ťažšie bicykle, napríklad modely vybavené elektrickým pohonom.

Nosič bicyklov na strechu auta

Strešné nosiče bicyklov sa kupujú po jednom. Teda, jeden nosič je určený pre jeden bicykel, avšak na priečniky na streche auta ich viete namontovať niekoľko vedľa seba. V prípade širších áut s vyššou nosnosťou strechy je možné prepravovať až 5 bicyklov. Nevýhodou tohto riešenia je však náročná manipulácia s bicyklami. Ich vykladanie na strechu je fyzicky náročné a hrozí pri ňom poškodenie auta. Naopak, výhodou je skutočnosť, že na streche sa bicykle nešpinia od nečistôt z cesty.

K negatívam nosičov bicyklov na strechu patrí aj pomerne veľký vplyv na aerodynamiku a jazdné vlastnosti auta. Vyššia rýchlosť s bicyklami na streche môže znamenať pomerne vysoký nárast spotreby. Tiež treba myslieť na to, že bicykle sú priamo vystavené nárazom mušiek a iného hmyzu. Obmedzením môže byť aj parkovanie v podzemných garážach, kam sa kvôli výške auta jednoducho nezmestíte.


Tak ktorý nosič kúpiť?

Finálny výber toho najlepšieho nosiča na bicykle pre vaše použitie tak ostáva už len na vás. Všetky varianty majú svoje výhody aj nevýhody. Pri objektívnom porovnaní vychádza obvykle ako najlepšie riešenie nosič na ťažné zariadenie, avšak chybu určite nespravíte ani kúpou kvalitného nosiča na strechu či kufrové dvere. Všetko je len na vašich možnostiach. V našej ponuke nájdete široký výber značkových nosičov všetkých kategórií, medzi ktorými rozhodne aj vy nájdete svojho favorita.


© B.A.S. Slovakia s.r.o.
27 views0 comments
bottom of page