top of page
Search

5 parametrov, ktoré si všímajte pri výbere ťažného zariadenia

Updated: Feb 18, 2022

Pri výbere ťažného zariadenia na auto máte v dnešnej dobe veľa rôznych možností, ktoré viete využiť. Na trhu pôsobia rôzni výrobcovia, ktorých produkty sa vzájomne líšia svojou konštrukciou a technickými parametrami. Ktoré základné údaje by ste si mali všímať, ak hľadáte to najlepšie ťažné zariadenie pre vaše auto? To vám poradíme v nasledujúcich riadkoch!



Najlepším riešením, ako hľadať ťažné zariadenia vhodné pre vaše vozidlo, je navštíviť webové stránky profesionálnych predajcov. Napríklad, v našej ponuke nájdete prehľadný zoznam jednotlivých značiek a modelov, vďaka čomu si dokážete prostredníctvom niekoľkých klikov zobraziť všetky potenciálne ťažné zariadenia. Následne si už ľahko viete vybrať to, ktoré sa vám po stránke ceny a vlastností bude najviac hodiť. Pri porovnávaní jednotlivých modelov sa pozerajte na tieto základné parametre.

1. Výrobca ťažného zariadenia

Hoci na prvý pohľad to môže vyzerať ako nezaujímavý údaj, v skutočnosti je dobré hľadieť na to, kto je výrobca daného ťažného zariadenia. Totižto, v dnešnej dobe nájdete na trhu mnohé firmy, ktoré vyrábajú podpriemerne kvalitné produkty. Zákazníkov sa snažia lákať na lukratívne nízke ceny, avšak kúpa takéhoto neznačkového ťažného zariadenia sa vám môže veľmi rýchlo vypomstiť.

Pozor na lákavú cenu. Lacné ťažné zariadenia sú často vyrobené z materiálov, ktoré majú nižšiu odolnosť. Ľahšie sa tak pôsobením záťaže plasticky deformujú, v dôsledku čoho rapídne klesá ich únosnosť a stúpa riziko deštrukcie. Nehovoriac o slabej povrchovej úprave chrániacej pred pôsobením poveternostných vplyvov. Tá spôsobuje, že ťažné zariadenie vám začne rýchlo hrdzavieť.

Pri výbere produktov do nášho sortimentu dbáme na to, aby sa jednalo o kvalitné výrobky od známych výrobcov. Máte tak istotu, že nekúpite „mačku vo vreci“ a ťažné zariadenie vám bude dlho spoľahlivo slúžiť.

2. Typ ťažného zariadenia

Ťažné zariadenia sa v zásade rozdeľujú na dva základné druhy – pevné a odnímateľné. Prvý menovaný typ je na aute namontovaný fixne, bez toho, aby ste ho mohli demontovať. Odnímateľné ťažné zariadenie pozostáva z konštrukcie umiestnenej pod autom, do ktorej sa zasúva guľa. Ak ju práve nepotrebujete využívať, máte ju demontovanú a nijako tak nenarúša dizajn auta.

Praktický tip – pevné ťažné zariadenie je vhodné najmä pre ľudí, ktorí ho používajú pravidelne, napríklad na ťahanie prívesov. Ak ho využívate iba raz za čas, odnímateľné ťažné zariadenie môže byť výhodnejším riešením.

Odnímateľné ťažné zariadenia sa následne líšia spôsobom montáže gule. Najčastejším riešením je ťažné zariadenie s horizontálnym čapom, do ktorého sa guľa nasúva pozdĺžne. Druhým typom je ťažné zariadenie s vertikálnym čapom. V tomto prípade sa guľa nasúva vertikálne, zdola nahor. Výhodou vertikálneho čapu je skutočnosť, že spod auta nič netrčí, takže keď guľa nie je namontovaná, prakticky ani neviete, že dané vozidlo je vybavené ťažným zariadením.

3. Vertikálna nosnosť

Tento parameter udáva, aké maximálne zaťaženie znesie dané ťažné zariadenie vo vertikálnom smere. Dôležitý je predovšetkým v prípade, že ťažné zariadenie plánujete používať na montáž nosiča bicyklov. Ak máte ťažké elektrobicykle, dbajte na to, aby bola táto nosnosť čo najvyššia.

4. Maximálne zaťaženie

Maximálne zaťaženie je dôležité v prípade, že za autom budete ťahať príves. Napríklad, ak plánujete ťažné zariadenie používať na ťahanie karavanu, budete potrebovať väčšie maximálne zaťaženie ako pri malom prívese, s ktorým vozíte staré konáre zo záhrady. Myslite však aj na to, že technický preukaz auta stanovuje maximálnu hmotnosť prípojného vozidla. Tú nikdy neprekračujte.

5. Spôsob montáže

Tento údaj je zaujímavý z toho hľadiska, aby ste vedeli, aké úpravy budú musieť byť pri montáži ťažného zariadenia na vašom aute vykonané. V prípade niektorých modelov je potrebné vytvoriť zárez do podlahovej časti vozidla, prípadne do nárazníka. V rámci parametrov ťažných zariadení v našom e-shope uvádzame aj to, či je pri montáži potrebná demontáž zadného nárazníka. Vy tak budete vopred presne vedieť, čo sa s vaším vozidlom bude pri montáži robiť.

Ak máte k parametrom ťažných zariadení ďalšie otázky, neváhajte nás kontaktovať. Radi vám ich zodpovieme a pomôžeme pri výbere.

© B.A.S. Slovakia s.r.o.
bottom of page